Javio se klubu – Neću igrati

Javio se klubu – Neću igrati

Klub iz Eindhovena se bori za naslov, u zadnjem kolu su dobili pet komada od Willema II i gosti ovdje, vrlo vjerojatno, idu ‘sparirati’.

Tim više što će im faliti Lennart Thy (26), njihov drugi najbolji strijelac sa sedam golova. Njemački napadač treneru Mauriceu Steijnu prijavio je izostanak zato što ide – spasiti nečiji život!

Оsvojite najveci sportski dzek pot, vredan 242.000 eura

Lennart je prije sedam godina, još dok je igrao za Werder iz Bremena, prihvatio inicijativu po kojoj su igrači davali DNK da se čuva u bazi, a sve to kako bi u slučaju nužde netko od ljudi oboljelih od leukemije mogao potražiti njihovu pomoć.

I to se dogodilo! Prije pet sedmica, Thy je dobio informaciju da se njegov DNK savršeno podudara sa genima pacijenta koji se bori za život. Odmah se odazvao i zbog toga je ovaj profesionalac sport odmah prebacio u drugi plan.

Neće uopšte trenirati sljedeće sedmice, neće ni igrati zaista veliki meč protiv PSV-a što igračima u svim holandskim klubovima puno znači jer je on jedan od najboljih igrača svoga kluba.

Оsvojite najveci sportski dzek pot, vredan 242.000 eura

“Nikad ovako nešto nisam doživio. Prvo sam bio šokiran, pomislio da nešto nije u redu sa samim Lennartom. Onda mi je objasnio da možda može spasiti ljudski život. Izgubit ćemo ga na neko vrijeme, iako nismo osigurali ostanak. Znamo da je Lennart jedan od naših najboljih igrača, no ovo je puno važnije od fudbala”, rekao je njegov trener Steijn pa dodao:

“Lennart je vrlo inteligentan tip, društven, ovo mu baš nalikuje… On razmišlja i o stvarima izvan terena. Nadam se da će doista pomoći i spasiti taj život. Ono što je već uradio je to što je skrenuo pozornost na tu bolest. Jako sam ponosan.”

Оsvojite najveci sportski dzek pot, vredan 242.000 eura

Nijemac je u Venlu trenutno na pozajmici iz svog Werder Bremena gdje i dalje čeka pravu priliku, a ranije je nastupao i za mladu reprezentaciju svoje zemlje. Danas je ipak najveća faca u svojoj zemlji i to ne zbog golova i igre…