Najcrnji scenario, Milan na aukciji?!

Poput kakvog propalog preduzeća. Nad klubom se nadvili crni oblaci, a od početka je mirisalo na avanturizam…

Da li novi problemi nadvijaju nad Milanom?

Peh za Juve i “Azure”

Ovih dana kolaju vesti da vlasnik Jonghong Li traži investitore, verovatno ste upoznati i da želi da proda oko 25% akcija, a problem koji visi nad glavom je dug od 308 miliona fondu “Eliot” kao i kamate koje dospevaju na prodaju.

Kao i “Saning”, mada ne na isti način, Li zavisi od kongresa KP Kine koji treba da utvrdi smernice za ulaganje u inostranstvo, tačnije investicije u fudbal.

Ali, Li nema direktnu podršku iz Pekinga i kako piše “Libero”, vlada bi mogla da zatraži da fondovi Huarong i Haiksija vrate novac u zemlju. Oni su uložili u Lijev konzorcijum oko 200 miliona evra, iz Pekinga bi mogla da dođe naredba da se povuku.

Bez tog novca, i ako ne nađe investitore koji bi mu pomogli da plati fondu Eliot oko 300 miliona evra koje je pozajmio da bi kupio klub, Li neće uspeti da održi finansijsku kontrolu i praktično će Milan završiti kao vlasništvo investicionog fonda odnosno banaka.

NAPADAČEV NAPAD PANIKE Usred intervjua pobjegao iz studija

Zatim, u najcrnjem scenariju, ide na aukciju, a kako će se to odraziti na poslovanje nije teško pretpostaviti.

U svakom slučaju Li pokušava da se izvuče refinansiranjem dugova, kamate dospevaju na naplatu već ovog meseca, a njegov plan je bio da privuče još investitora iz Kine.

Podsetimo, klub je kupio za oko 740 miliona evra, računajući i nasleđene dugove od preko 200 miliona. Za to je morao da uzima pozajmice jer nikako nije imao dovoljno da do kraja isplati Berluskonija, zbog čega se prodaja odlagala mesecima.

Na kraju mu je “Eliot” pozajmio novac, ali sada to treba vratiti. Milan je uložio u pojačanja 230 miliona evra, čitava priča sada deluje na staklenim nogama, kako rekosmo, problem je što dugovi dospevaju na naplatu.

Mnogi se boje kraha, a oktobar bi mogao da donese odgovore na dosta pitanja.

Veliki humanitarac: Ronaldo donirao Zlatnu loptu i prikupio ogroman novac za bolesnu djecu